Beskæftigelses- og rodematerialer

Beskæftigelses- og rodematerialer - SEGES Projektsitet

Det overordnede formål er at sikre grisene adgang til beskæftigelses-og rodematerialer. Dette inkluderer undersøgelse af udvikling af tildelingsudstyr til halm og alternativer til halm.

Projektet medvirker til videreudvikling af tildelingsudstyr til halm, som udover at sikre grisene permanent adgang til beskæftigelses- og rodematerialer også fratager svineproducenten et fysisk, støvende og tidskrævende arbejde. Ved anvendelse af et automatisk halmtildelingsanlæg vil udnyttelsen af halmen øges, idet det vil give mulighed for hyppigere tildeling af mindre mængder halm og tildeling af halm i de perioder af døgnet, hvor grisene er aktive, frem for tildeling af en stor portion én gang dagligt, hvor en vis andel af halmen oftest vil ende i gødningskanalen.
Projektet vil endvidere bidrage med at skabe klarhed over, hvilke materialer der kan sidestilles med halm i forhold til at opfylde grisenes behov for beskæftigelses- og rodematerialer. Særligt i staldsystemer, hvor stierne er indrettet med drænet gulv i lejet er det vigtigt at finde alternativer til halm, som har samme beskæftigelsesværdi som halm. 

Der findes et bredt udvalg af beskæftigelses- og rodematerialer til svin (søer, gylte, orner, slagtesvin, smågrise og pattegrise). I notatet er angivet eksempler på forskellige typer af produkter på det danske marked.

© 2021 - SEGES Projektsitet